KOLEKSI GAMBAR SAMBUTAN KEMERDEKAAN

| Wednesday, 29 August 2012

BUAT TATAPAN ANAK LEPAS MERDEKA
Koleksi gambar merdeka ini diperolehi melalui rakan-rakan internet. Mohon maaf kerana menggunakan gambar-gambar ini. Ianya untuk tatapan anak-anak generasi lepas merdeka. Semoga ianya menjadi inspirasi dan nostalgia serta kenangan buat mereka yang melihat gambar ini.
 
 


Sultan
5 Ogos 1957 - Gambar diambil sebelum perjanjian menandatangani penubuhan Federation of Malaya 1957. Tiga dari kiri (duduk): The Regent of Johore, SultanPerak, Raja Perlis, Yang Di-Pertuan Besar Negeri Sembilan, Sultan Kedah, High Commissioner, Sir Donald MacGillivray, Sultan Pahang, SultanSelangor, Sultan Kelantan dan Sultan Terengganu. Berdiri di belakang Sir Donald, ialah Chief Secretary, Sir David Watherston. 
 Perjanjian Kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu ditandatangani pada 8 Februari 1956 
di Lancaster House, London
  
 Pada 30 Ogos 1957, tepat jam 6.30 petang bertempat di Padang Banda Hilir, Melaka telah berlangsung upacara menurunkan bendera Union Jack
Gambar menunjukkan perarakan kemerdekaan di bandar Hilir,Melaka 
 Rombongan Kemerdekaan
           Berita Harian
   
 
 Yang Di Pertuan Agong 
 Yang di-Pertuan Agong pertama Tuanku Abdul Rahman (dari kiri) bersama High Commissioner British bagi penubuhan Federation Sir Donald MacGillivray dan Sultan Selangor, Sultan Hisamuddin Alam Shah Al-Haj.
 
 Gambar di atas merupakan barisan kabinet pertama semasa Tunku Abdul Rahman pada tahun 1959
Kereta merdeka-Model Vintaj Rambler Custom convertable keluaran 1851

Artikel dan gambar : www.utusankini.com

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...